Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Hliva »

Pikantné kuracie trhance na hlivovej omáčke s kurkumovou ryžou

Chcela som vyskúšať nový recept a po prečítaní viacerých receptov zo sekcie "hliva" som si vytvorila nový recept, ktorý mal doma veľmi dobré ohlasy. Rada sa s ním podelím a ďakujem každému, kto nájde v recepte niečo z vlastného receptu, pretože som sa inšpirovala receptami viacerých z Vás.

Ingrediencie: (pre 4 osoby):
- 400g kuracích pŕs,
- 500-600g hlivy,
- 1cm plátok neúdenej slaniny (alebo údenej slaniny s odrezanými koncami)
- 100ml sladkej smotany na varenie,(poprípade aj 2PL kyslej smotany)
- 1 čerstvá chilli paprička,
- 3 jarné cibuľky,
- 1-2 strúčiky cesnaku,
- 2 PL petržlenovej vňatky,
- sójová omáčka,
- worchestrová omáčka,
- mletá rasca, sladká paprika,
- soľ, mleté čierne korenie,
- 2 PL olivového oleja.

KURKUMOVÁ RYŽA:
- 1 hrnček ryže Basmati
- kurkuma (k.t.),
- soľ,
- olivový olej.

Popis prípravy: Nakrájame slaninku na malé kocky a pomaly opečieme na oleji vo hlbšej panvici. Pridáme nakrájanú bielu časť 2 jarných cibuliek, po chvíľke nakrajaný cesnak a na prúžky nakrájanú chilli papričku.
Kuracie prsia nakrájame na c.ca 1x1x4cm prúžky a pridáme do panvice keď je cibuľka do sklenista. Opražíme na silnom ohni pri stálom miešaní, dokým všetky kuracie trhance nezblednú, stíšime oheň, posype troškou sladkej papriky (primerane), rýchlo premiešame a celý obsah panvice presypeme do nádoby mimo ohňa.

Očistíme hlivy a nakrájame na plátky, pričom hlúbiky krájame zvlášť na menšie kusy. Riadne premyjeme a ak je potrebné, vopred aj oblanžírujeme vriacou vodou.

Panvicu umyjeme a opäť na oleji pripravíme bielu časť poslednej jarnej cibuľky do sklenita. Pridáme hlivy, štipku mletej rasce (tak na 3 prsty), polejeme trochou sójovej omáčky (jeden malý okruh), 4 kvapky worchestrovej omáčky a necháme podusiť c.ca 20 minút, pričom pridávame vriacu vodu ak je potrebné. Keď hliva zmäkne a vyparí sa voda, posypeme ju troškou sladkej papriky (nie veľa), rýchlo premiešame a pridáme sladkú smotanu (výborné je pridať aj 2 PL kyslej smotany). Pridáme kuracie trhance, ktoré medzičasom odpočívali mimo ohňa a povaríme ešte c.ca 5 minút dokým sa štava trošku nezredukuje a mimo ohňa posypeme petržlenovou vňatkou, pomiešame.

Medzitým sme už pripravili basmati ryžu tak, že sme ju v sytku najprv premyli, v hrnci sme zohriali trošku oleja a vysypali na rozhriaty olej ryžu. Po c.ca 1 minúte stáleho miešania sme vyliali na ryžu 2 hrnčeky vriacej vody z varného hrnca (pričom sme dodržali množstvo 1 hrnček ryže – 2 hrnčeky vody). Pridáme soľ (k.t.) a posypeme kurkumovým práškom.

Posekáme zelenú časť jarnej cibuľky na jemné prúžky, na taniere naservírujeme ryžu, kuracie trhance na hlivovej omáčke a posypeme taniere zelenými prúžkami z jarnej cibuľky.

Dobrú chuť.

juli

Hodnotenie:

(4 hlasy)


Diskusia k receptu

portret

Tatanka - Yotanka pokročilý 22.3.2019 19:51

Super.

Reagovať na správu

portret

Juli 24.3.2019 16:16

Ja som za lahšiu kuchyňu, ale občas musím aj niečo takéto: Len sa za tým zaprášilo.

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.