Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Kuriatko »

Surovičkovo-kuriatkové „risotto cremoso“

„Risotto cremoso con cantarelli“ je jedno z mojich obľúbených hubových jedál. Pred pár dňami som našiel naraz rýdziky surovičkové aj kuriatka, predstavil som si chuť a skúsil toto - výsledok nás príjemne prekvapil (ku zvyčajne harmónii chutí pribudla rafinovaná príchuť krevetiek resp. ančovičiek).

Ingrediencie: asi 300 g zmesi rýdzikov-surovičiek a kuriatok, zhruba 1:1
2 PL olivového oleja
90 g masla
2 mini lyžičky sušenej dúšky materinej
1 šalotka (alebo aspoň cibuľa)
300 g ryže na rizoto (s dlhšou dobou varenia – aspoň 18 minút)
1 l slepačieho vývaru (alebo zo žltých kuracích krídelok z „welfare“)
125 ml bieleho vína
soľ, korenie

Popis prípravy: V kastróli si zohrejeme 1 PL oleja a 40 g masla ..pridáme nakrájané surovičky s kuriatkami, tymian a chvíľu restujeme, potom stiahneme plameň na minimum a necháme dusiť asi 30 minút. Na panvici s hrubým dnom (alebo vo woku) si zohrejeme 1 PL oleja, pridáme nadrobno nakrájanú šalotku (cibuľu), chvíľu restujeme a potom pridáme ryžu.

Restujeme asi 3 minúty, potom zalejeme vínom, trochu osolíme a občas premiešame.

Keď sa víno vyparí, pridáme za naberačku vývaru a každú jednu dávku vývaru necháme vsiaknuť do ryže (tesne predtým, ako sa začne pripaľovať sa na dno) a až potom pridáme ďalšiu ..keď minieme všetok vývar, čo trvá približne 15 až 20 minút, vrátime do rizota huby, pridáme zvyšné maslo.

Podávame posypané nastrúhaným parmezánom a k tomu šalát s klasickou olejovou vinegretou a suché víno (dobré je, keď v šaláte sú aj horké čakankové listy - napr. odrody Catalogna frastagliata, aby táto „hojne mastná“ nerobila problémy s trávením).

© Buki z Rybníku nad Turcom

Hodnotenie:

(1 hlas)


Diskusia k receptu

portret

Buki 7.9.2023 07:37

notā bēne: ryže môže byť aj vyše 1/3 kg na taký objem vývaru (alebo o 10-15% menej vývaru). Ale netreba sa obávať - výsledná konzistencia môže byť pokojne ako trochu hustejšia kaša - tekutina aj tak ešte dodatočne vsiakne. Korenie sa spomína skôr formálne - úplne postačí jemná chuť z húb, vývaru a šalotky. Ani parmezán nie je povinná záležitosť (hoci jemne dotvára chute) ... ale nejaký digestívny šalát rozhodne odporúčam ako prílohu.

errāta: v „popise prípravy“ má byť samozrejme dúška, nie tymian (hoci oba sú z rovnakého roku Thymus, dúška ako korenie dáva lahodnejšiu chuť); ... „hojne mastná delikatesa“

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.